Ledų istorija

Kas? Kur? Kaip?
 
Nėra tiksliai žinoma, kas iš tikrųjų išrado valgomuosius ledus. Ledų istorija apipinta įvairiausiais mitais bei „faktais“, kuriuos šiais laikais sunku įrodyti, tačiau akivaizdu, jog paslaptinga šio gardaus deserto istorija domina žmones.
 
Pirmą kartą pieniški ir grietininiai ledai minimi maždaug II–III a. p. m. e. Kinijos istoriniuose šaltiniuose.  Pieno produktų šaldymo būdai tais laikais buvo laikomi valstybine paslaptimi ir už jų atskleidimą grėsė net mirties bausmė.
 
Ledai buvo prieinami tik kilmingiesiems. Italų aristokratai savo svečius vaišindavo iš sniego ir vaisių sulčių pagamintu desertu. Tačiau užšaldyti mišinius su pienu europiečiams nesisekė dar ilgai. Šią paslaptį pavyko atskleisti tik Marco Polo. Manoma, jog šis žymus Venecijos keliautojas XIII a. pabaigoje iš Kinijos atvežė šerbeto šaldymo receptą. Ledų gamybos paslaptį italai saugojo 300 metų. Vėliau (XVI-XVII a.) ledai paplito į Prancuziją, Ispaniją bei Angliją. Beveik visos šalys savus ledų receptus laikė paslaptyje. Apie XVIII a. ledai pasiekė ir JAV. Iš tiesų valgomųjų ledų istorija toliau rutuliojosi įtakota technikos bei pramonės atradimų plėtros.
 
Pirmoji ledainė buvo atidaryta 1776 metais Amerikoje, Niujorke.
 
Pirmąjį ledų šaldiklį 1843 metais sukūrė namų šeimininkė iš Naujojo Džersio (JAV), tačiau jai neužteko lėšų pradėti gamybą, ir patentą už 200 dolerių teko parduoti bendrovei „Philadelphia Kitchen“, vėliau iš šaldiklių verslo uždirbusiai milijonus.
 
Pirmoji ledų gamykla buvo atidaryta Džeikobo Faselio (Jacob Fussell) JAV, Baltimorėje, Merilendo valstijoje 1851 metais, pradėdama masinės ledų gamybos erą.
 
Italai pradėjo gaminti ledus-asorti su riešutais, vaisiais, sausainiais ir likeriu. Garsusis plombyras, arba grietininiai ledai, pradėti gaminti Prancūzijoje – jų pavadinimas kilęs iš Plombieres-les-Bains miesto pavadinimo.
Vaflinius indelius ledams pirmasis 1903 metais užpatentavo italas Marchiony. Jis pardavinėjo savo gamintus ledus ir nuolat turėjo rūpesčių dėl sudaužytų arba pavogtų ledų indelių, todėl,  siekdamas sumažinti savo sąnaudas, ledus pradėjo siūlyti vafliniuose indeliuose. 
 
Eskimo ledų tėvynė – Ajovos valstija, kur eskimo ledais buvo pradėta prekiauti 1919 metais. Būtent čia Christian Nelson sugalvojo, kad ledus galima padengti šokoladiniu glaistu. Šis naujas puikus skanėstas buvo pavadintas „Eskimo tortu“. Po ketverių metų Ch. Nelson užpatentavo ledų ant pagaliuko gamybos aparatą.
 
Taigi, savo istorijos pradžioje ledai buvo tik aukštuomenei prieinamas delikatesas, o dabar kiekvienas gali mėgautis šiuo puikiu desertu bei vasarišku skanėstu!