part of food union group food union
ledai

Kaip mes gaminame ledus?

kaip mes gaminame ledus
AB „Premia KPC“ indėlis Lietuvos ledų rinkoje

AB „Premia KPC“ šaknys kuo giliausiai įleistos į Lietuvos valgomųjų ledų rinką. Mūsų pirmtakė bendrovė „Kauno pieno centras“ ledus gamino jau nuo 1937-ųjų, padėdama pamatus valgomųjų ledų vystymuisi Lietuvoje. Dauguma gamyboje naudojamų pagrindinių receptų yra tokie patys arba menkai tepakitę pritaikius šiuolaikines technologijas bei ingredientus, kaip ir prieš daug metų, nes vartotojai mėgsta būtent tokius – mūsų meistrų sukurtus puikaus skonio ledus. Tai puikiai įrodo valgomųjų ledų „KLASIKA“ populiarumas.

Ledų gamybos procesas

Ledų gamyba prasideda nuo ledų komponentų svėrimo, kurių proporcijos smulkiai surašytos receptūrose. Toliau atliekamos šios procedūros: maišymas; homogenizavimas; pasterizavimas; atvėsinimas; brandinimas arba laikymas; atšaldymas; dozavimas; pakavimas į produkto pakuotes; greitas užšaldymas; pakavimas į dėžes; sandėliavimas; tiekimas.

Ledų gamybos procese labai svarbios plakimo ir šaldymo procedūros. Ledų atšaldymo principas ir yra pagrįstas ledų mišinio plakimu ir šaldymu tuo pačiu metu.

Galutinis ledų skonis ir jų savybės priklauso nuo to, kaip greitai po dozavimo ledai užšaldomi. Mes turime greitojo užšaldymo tunelį, kuriame ledai užšaldomi per keliasdešimt minučių. Greitas užšaldymas reikalingas tam, kad leduose nesusidarytų vandens ledo kristalų. Jei tarp riebalų ląstelių susidaro ledo kristalai, jie pažeidžia normalią valgomųjų ledų struktūrą. Dėl šios priežasties niekada nereikia bandyti iš naujo užšaldyti atitirpusių ledų, geriau juos iš karto suvalgyti. GERI LEDAI NEIŠTIRPSTA... JIE TIESIOG GREITAI PRADINGSTA!

Iš ko mes gaminame ledus?

Mūsų pareiga paiūlyti ledų įvairovę, jūsų teisė išsirinkti

Skanius ledus galima pagaminti įvairiais būdais, iš įvairių žaliavų ir t. t. Įvairūs priedai, įdarai, glaistai – kiekvieno ledų gamintojo pasirinkimas, žinoma, laikantis ES bei Lietuvos reglamentų maisto produktams.

Galima sakyti, kad pagal naudojamus riebalus ledai būna dviejų rūšių: pagaminti pieno, jo dalių ar pieno produktų pagrindu (tarp jų ir plombyras, kurio gamyboje naudojami pieno riebalai) ir ledai iš augalinių riebalų. Šiais laikais gamintojai naudoja aukštos kokybės augalinius riebalus (be transriebalų rūgščių). Mes – taip pat.

Pagal sveikos mitybos principus, žmogaus organizmui reikia ir augalinių, ir gyvulinės kilmės riebalų. Galutinis sprendimas priklauso vartotojui, todėl jam turi būti suteikta teisė rinktis ir gauti reikiamą informaciją.

Įvairūs tyrimai ir degustacijos rodo, kad dažniausiai žmonės ledus renkasi pagal jų skonį: vanilinius, šokoladinius, karamelinius ir kt. Tačiau džiugu, jog paskutiniu metu žmonės vis atidžiau stebi, ką valgo, taigi tyrinėja ir valgomųjų ledų sudėtį.

Mūsų grietininių ledų pagrindinė žaliava yra 35% grietinėlė, kurią perkame iš gamintojų. Šviežia grietinėlė suteikia ledams natūralumo pojūtį suteikiantį malonų skonį. Į grietinėlę dedami visi kiti komponentai – geriamasis vanduo, cukrus, lieso pieno ir išrūgų milteliai, emulsikliai/stabilizatoriai, kvapiosios medžiagos. Toliau ledai skaninami įvairiais priedais – razinomis, šokoladu, riešutais, įdarais – pavyzdžiui, įvairiausiomis uogienėmis, traškučiais, marmeladu, irisais ir t. t.

Atgal