part of food union
food union
ledai

Kaip mes gaminame ledus?

kaip mes gaminame ledus
AB „Premia KPC“ indėlis Lietuvos ledų rinkoje

AB „Premia KPC“ šaknys kuo giliausiai įleistos į Lietuvos valgomųjų ledų rinką. Mūsų pirmtakė bendrovė „Kauno pieno centras“ ledus gamino jau nuo 1937-ųjų ir buvo pirmoji Lietuvoje, padėdama pamatus valgomųjų ledų vystymuisi mūsų šalyje. 

Paveldo ledai

Nors šiuo metu gamyklos Lietuvoje nebeturime, ledus gaminame įmonių grupės Rygos bei Talino fabrikuose, kuriems perduotas ir mūsų technologinis bei receptūrinis paveldas. Ledų batonėlis „Klasika“ – daugelį metų populiariausia prekė ledų kategorijoje, t.y. jo kasmet nuperkama daugiausia ir būtent šio formato ledai yra vieni seniausių mūsų įmonės istorijoje. Taip pat Latvijoje gaminami klasikiniai ledai „Pols“ gaminami pagal senąją 1971 m. receptūrą – vaniliniuose leduose nėra nei stabilizatorių, nei emulsiklių, o tai yra kone unikalus atvejis mūsų rinkoje.

Ledų gamybos procesas

Ledų gamyba prasideda nuo ledų komponentų svėrimo, kurių proporcijos smulkiai surašytos receptūrose. Toliau atliekamos šios procedūros: maišymas; homogenizavimas; pasterizavimas; atvėsinimas; brandinimas arba laikymas; atšaldymas; dozavimas; pakavimas į produkto pakuotes; greitas užšaldymas; pakavimas į dėžes; sandėliavimas; tiekimas.

Ledų gamybos procese labai svarbios plakimo ir šaldymo procedūros. Ledų atšaldymo principas ir yra pagrįstas ledų mišinio plakimu ir šaldymu tuo pačiu metu.

Galutinis ledų skonis ir jų savybės priklauso nuo to, kaip greitai po dozavimo ledai užšaldomi. Mes turime greitojo užšaldymo tunelį, kuriame ledai užšaldomi per keliasdešimt minučių. Greitas užšaldymas reikalingas tam, kad leduose nesusidarytų vandens ledo kristalų. Jei tarp riebalų ląstelių susidaro ledo kristalai, jie pažeidžia normalią valgomųjų ledų struktūrą. Dėl šios priežasties niekada nereikia bandyti iš naujo užšaldyti atitirpusių ledų, geriau juos iš karto suvalgyti. GERI LEDAI NEIŠTIRPSTA... JIE TIESIOG GREITAI PRADINGSTA!

Iš ko mes gaminame ledus?

Mūsų pareiga pasiūlyti ledų įvairovę, jūsų teisė išsirinkti skanius ledus galima pagaminti įvairiais būdais, iš įvairių žaliavų ir t. t. Įvairūs priedai, įdarai, glaistai – kiekvieno ledų gamintojo pasirinkimas, žinoma, laikantis ES bei Lietuvos reglamentų maisto produktams.

Galima sakyti, kad pagal naudojamus riebalus ledai būna dviejų rūšių: pagaminti pieno, jo dalių ar pieno produktų pagrindu (tarp jų ir plombyras, kurio gamyboje naudojami pieno riebalai) ir ledai iš augalinių riebalų. Šiais laikais gamintojai naudoja aukštos kokybės augalinius riebalus (be transriebalų rūgščių). 

Pagal sveikos mitybos principus, žmogaus organizmui reikia ir augalinių, ir gyvulinės kilmės riebalų. Galutinis sprendimas priklauso vartotojui, todėl jam turi būti suteikta teisė rinktis ir gauti reikiamą informaciją.

Įvairūs tyrimai ir degustacijos rodo, kad dažniausiai žmonės ledus renkasi pagal jų skonį: vanilinius, šokoladinius, karamelinius ir kt. Tačiau džiugu, jog paskutiniu metu žmonės vis atidžiau stebi, ką valgo, taigi tyrinėja ir valgomųjų ledų sudėtį.

Mūsų gaminamų ledų pagrindinė žaliava yra pienas bei jo produktai ir 35% grietinėlė, kuriuos perkame iš regiono gamintojų. Šie ingredientai suteikia ledams natūralumo pojūtį bei malonų skonį. Prie pagrindinių sudedamųjų dalių dedami visi kiti komponentai, ledai skaninami įvairiais priedais – glaistu, šokoladu, riešutais, įdarais – pavyzdžiui, įvairiausiomis uogienėmis, traškučiais, marmeladu, irisais ir t. t.

Atgal
en ru